Vi er eksperter på kontorbelysning

Selv om åpne kontorlandskap blir stadig mer populært, er standard cellekontorer fortsatt utbredt i både gamle og nye bygninger. Arbeidsplassbelysninger er viktigere enn folk flest vet. Vårt arbeidsmiljø, våre arbeidsprestasjoner og vår velvære blir påvirket av lys.

Spør oss om gratis befaring!

Kontakt oss nå!

Eller ring (+47) 55 70 63 36

Nedhengte armaturer bør plasseres rett over brukerens fang. Ideelt sett bør lyset treffe oppgaveområdet ovenfra og fra bakre venstre for høyrehendte brukere. Siden dette kan begrense fleksibiliteten, er en posisjon rett over brukeren også bra.

Direkte/indirekte belysning er en god løsning for enmannskontorer. Den indirekte komponenten gjør at rommet føles større og lysere. Blant de mest populære løsningene er nedhengt armatur over skrivebordet. Alternativer er innfelte armaturer, ofte i kombinasjon med en skrivebordslampe for å imøtekomme individuelle behov. Med en frittstående gulvarmatur eller en skrivebordslampe, kan kontormedarbeideren styre lysnivået selv.

Krav til sylindrisk belysning og modellerende effekt gjelder ikke i cellekontorer, men krav til tak- og veggbelysning gjelder.

Møterom

Møterom krever fleksible belysningsløsninger, som kan tilpasses de ulike arbeidsoppgavene man utfører i møteromssituasjonen. Typen aktiviteter spenner fra samtaler en-til-en via presentasjoner til store konferanser. Samtidig vil interiøret og belysningsløsningen kommunisere selskapets kultur både internt og eksternt.

En fleksibel belysningsløsning med effektive styringssystemer vil understøtte møterommets variable bruk. Takarmaturer gir effektiv bakgrunnsbelysning og belysning for mer synskrevende oppgaver. Spotlights og wallwashers brukes til å belyse detaljer i rommet og skaper variasjon.

Et brukervennlig kontrollpanel bør inneholde forskjellige belysningsscener for å støtte aktiviteter som notatskriving, presentasjoner eller diskusjoner.

God presentasjonsbelysning er nødvendig for å kunne se ansiktsuttrykkene til de som presenterer. Dette lyset bør synkroniseres med skjermbaserte presentasjoner eller videoer.

Kontorkorridorer og sirkulasjonsområder

Moderne kontormedarbeidere tilbringer mer og mer tid vekk fra kontorpulten i formelle eller uformelle møterområder. Åpne kontorlandskap har kommunikasjonssoner hvor medarbeiderne beveger seg fritt og snakker med hverandre. Belysningen i slike områder bør støtte vilkårene for visuell kommunikasjon.

En kontorkorridor er ikke bare en trafikksone, den er plassen hvor folk slapper av, utveksler ideer, arbeider i team eller til og med møter kunder. Lyset kan brukes til å fremheve forskjellige soner i sirkulasjonsområdet, men må ikke blende de som arbeider i tilgrensende rom. Hjørnemonterte armaturer gir blendfritt, asymmetrisk lys til vegger og tak. Indirekte lys gjør at korridorer virker større og mer innbydende.

Ved å kaste mer lys på vegger, i tak og i folks ansikter forbedres vilkårene for visuell kommunikasjon. Belysningsstyrken i sirkulasjonsområder bør være minimum 50 lux på veggen og minst 30 lux i taket. Man bør vurdere høyere belysningsnivå i sittegrupper og kommunikasjonssoner, samt betydningen av sylindrisk belysning og lysets modellerende effekt.

Smale og lange korridorer kan deles inn i seksjoner ved effektbelysning på detaljer som kunstverk eller informasjonstavler.

Mens innfelte downlights ofte brukes i korridorer, vil direkte/indirekte belysning gi passende lys i samtalesoner. Lineære eller modulære armaturer er gode valg.

Video-konferanserom

Moderne videokonferanseutstyr gir følelsen av å nesten sitte i samme rom som kollegaen eller kunden. Men, det krever riktig belysningløsning for å kunne fungere etter hensikten. Belysningsprinsippet som brukes er ganske mye det samme som i TV-studioer.

Videokonferanser har blitt mer utbredt i løpet av de siste tiårene. Videokonferanserom som støttes av god belysning forbedrer produktiviteten, styrker kunderelasjoner og deler kunnskap i hele organisasjonen og utover.

Belysningsprinsippet

Inngangsparti

Inngangspartiet gir kontorbygningen dens karakter, mer enn noe annet område, og er bygningens og selskapets ansikt utad. Både armaturdesignet og lyssettingen er med på å kreere en inviterende følelse, som igjen skaper et godt førsteinntrykk hos besøkende.

Inngangsbelysningen skal kunne angi retningen til resepsjonen og andre deler av bygningen. Siden foajeen er en viktig tilpasningssone for folk som kommer inn fra sterkt sollys, bør lysnivåene være litt høyere enn minstekravet på 100 lux. Riktig horisontal og vertikal belysning i resepsjonsområdet er viktig for å hjelpe resepsjonisten i sitt arbeid og bidra til å kunne se folks ansikter. Vertikale belysningskrav bør også vurderes i sosiale soner og sittegrupper.

Belysningskonseptene i inngangspartier er mangfoldige. Store, lyse tak skaper et sterkt lys som forenkler orienteringen og legger vekt på arkitekturen. Direkte lys fra downlights skaper ledelinjer eller markerer omkretsen av foajeen. Belyste resepsjonsdisker med gjennomsiktige fronter blir stadig mer populære. Direkte /indirekte lys fra nedhengte eller takmonterte armaturer gir et jevn, innbydende lys. Rundtstrålende armaturer er godt egnet til store takhøyder. Kunstverk kan fremheves ved bruk av spotlights.

Foajeen er et naturlig område for store samlinger og møter, og belysningen bør brukes til å markere møtesoner. I dag spiller gjerne store trapper rollen som et arkitektonisk midtpunkt. De krever tilstrekkelig belysning av trinn og gelender. Og som en viktig rømningsvei, må foajeen ha skikkelig nødlys og merking.

Åpne kontorlandskap

Åpne kontorlandskap danner arena for å kunne arbeide både individuelt og i team. Flere soner oppfyller ulike behov - fra uformelle møter til konsentrert arbeid. Fleksibel, energibesparende belysning med individuell kontroll er hjørnesteinen i moderne kontorbelysning.

Åpne kontorlandskap varierer mye i utforming. En fellesnevner er linjen av skrivebord okkupert av kontorarbeidere, men området kan også blandes med sittegrupper, små møterom eller arbeidsbord, kaffehjørner og lignende.

Som allmennbelysning er en løsning med direkte/indirekte belysning å anbefale. Pendelarmaturer tilføyer struktur til rommet og gir et blendfritt arbeidsmiljø. Selv om moderne dataskjermer har anti-refleksoverflate, bør man sørge for å velge en belysningsløsning som hindrer reflekser fra skjermen. Armaturer med mikroprismatisk optikk reduserer gjenskinn og gir en jevn belysning.

Av særlig betydning er betingelsene for visuell kommunikasjon, dvs. hvor godt folk kan se hverandres ansikter og dermed lese hverandres ansiktsuttrykk for å forstå hverandre bedre. Mer lys på veggene og i taket øker følelsen av velvære. Minimumskravet er 75 lux på veggene og 50 lux i taket. Den sylindriske belysningsstyrken i åpne kontorlandskap bør være minimum 150 lux målt ved 1,6 m der folk står eller går og 1,2 m der folk sitter.

Lyset på arbeidsstasjonen bør styres av en tilstedeværelsessensor for å spare energi når folk er borte. I løpet av en 37,5 timers arbeidsuke vil kanskje så mye som 30–40% av tiden brukes på reiser, i møter eller andre steder.

Trenger du mer informasjon?

Send oss en melding eller ring (+47) 55 70 63 36 for en uforpliktende samtale.

Referanser